Vinguttene på tur: Rheingau og Mosel
Vi dro til to av Tysklands fremste vinregioner for å besøke noen av våre favorittprodusenter av tysk riesling – og for å med egne øyne se hvor bratt vinmarkene i Mosel faktisk er.
Dag 1: Oslo – Frankfurt
Første stopp på reisen var den lille byen Hattenheim i Rheingau, 30 minutters biltur fra flyplassen i Frankfurt. Den lille byen huser flere anerkjente restauranter og er derfor et godt alternativ til den mer kjente turistbyen Rüdesheim.
Vi sjekker inn på hotell Adler Wirtschaft og inntar reisens første måltid på deres populære restaurant. Restauranten deres har for anledningen en ny «tapas»-inspirert meny som vi med våre manglende tyskkunnskaper ikke forstår noe av. Vi bestiller derfor likeså gjerne en «Überraschungsmenü», og får servert små porsjoner av husets spesialiteter. Hver rett er muligens ikke noe kulinarisk høydepunkt for noen av oss, men det er gøy å smake seg igjennom et bredt utvalg av lokale varer; det være seg blodpølse med en søtlig aprikospuré, deres hjemmelagde ratatouille og hovedretten bestående av kalvepølse med diverse tilbehør. Avslutning ble en tredelt dessert der vi fikk en variant av risengrynsgrøt med frukt og nøtter, en jordbærsorbet og Crème brûlée – alt på samme tallerken. Vi skjønte litt for sent at stedet egentlig hadde oksekjøtt som sin spesialitet, så dersom man ikke er i det eventyrlystne humøret, kan hovedretter av oksekjøtt være et alternativ. Utover maten har de et fyldig vinkart og dyktige servitører. Her finnes et bredt utvalg med eldre og nyere Riesling fra Rheingau og Tyskland for øvrig, i tillegg til et godt utvalg Spätburgunder.
Dag 2: Rheingau
Georg Breuer
Klokken er 08.00 og solen har akkurat stått opp over åsene i Rheingau. Morgenduggen dekker landskapet, og gjengen er klar for en dag fylt med Riesling. Første punkt på programmet denne fredagen er et besøk hos produsenten Georg Breuer, der vi har gjort en avtale med Theresa Breuer som nå driver eiendommen. Hun tok over eiendommen etter sin far som 20-åring og har nå drevet eiendommen i 14 år. Georg Breuer har både et moderne vinotek i sentrum av Rüdesheim med kjeller for lagring av flasker, og produksjonslokaler 200 meter lenger bort i gaten. Vi begynner i vinoteket der vi får smake 10 av Georg Breuer sine viner. Rent estetisk er vinoteket urbant og stilig. Det preges av minimalisme; betong på gulv og vegger, noen innslag av metall og kunst på veggene. Uttrykket i lokalet er absolutt delikat. Vi får servert vinene i «flighter» på to og to viner i en utradisjonell rekkefølge hvor vi begynner med rosevin, før vi går videre til rødvin og avslutter med hvitvin og bobler. Spennende.
Theresa entrer lokalet akkurat i det vi har fullført smakingen, hun hadde nettopp landet med morgenflyet fra Hamburg og tar seg heldigvis tid til å gi oss en omvisning. Produksjonslokalene til Georg Breuer kan vel best beskrives som rustikk. Kassene fra innhøstingen står ved inngangspartiet, det ser ut som et sted det jobbes – ikke et showroom. Vi får høre litt om historien, som strekker seg tilbake til år 1880 og en tid hvor eiendommen kjøpte druer fra hele Europa. Kontrasten er stor til dagens fokus på egne vinmarker. Det var særlig under Georg Breuer at eiendommen ekspanderte med oppkjøp av egne vinmarker, og i dag eier de 34 hektar med vinmarker i Rheingau. Den totale produksjonen er på 250.000 flasker årlig – hovedvekten er Riesling, etterfulgt av Pinot Noir, Pinot Gris og Pinot Blanc. Etter en kort historiegjennomgang får vi være med ned i kjelleren i produksjonslokalet, der vinene er godt i gang med gjæringsprosessen etter årets innhøstning. Det er 1 måned siden vinene havnet på ståltanker og i fat, og i ståltankene kan man tydelig høre boblingen fra fermenteringsprosessen. Theresa setter tydelig pris på lyden fra tankene, hun ser på det som vinens måte å kommunisere til henne på, og legger vekt på at dette kun skjer to av tolv måneder per år – og derfor er det noe helt spesielt. Theresa forteller om en årgang som preges av den ekstreme varmen som Tyskland i likhet med Norge opplevde sommeren 2018. Innhøstingen startet flere uker tidligere enn normalt og avlingene er vesentlig høyere enn 2017 årgangen. Kvaliteten sies å være god og vi gleder oss til å smake resultatet senere i år når 2018 årgangen lanseres.
GB Rosé. Rheingau Spätburgunder. 2017 (VP. 2044001, kr 159,90)
Husets rosevin er en frisk vin som preges av lyse røde bær i retning av markjordbær. Aromabildet er lett og lyst, med innslag av urter, og det samme går igjen på smak. Middels strukturert, og frisk utgang.
GB Rouge. Rheingau Spätburgunder 2016 (VP. 3927501, kr 209,90)
Spätburgunder – Pinot Noir. Rheingau 2016 GB er merket på alle Breuer sine inngangsviner. Denne røde inngangsvinen har vært på tyske eikefat, og har en delikat og lett duft. Smaksbildet preges hovedsakelig av røde bær. Ingen avansert vin, men behagelig og lettdrikkelig. Den andre røde vinen har til sammenlikning vært innom fransk eik, og har en noe mer kompleks duft. Den har mer kraftigere tanniner på smak, og mørkere røde bær i smaksbildet. Begge to er prisgunstige viner.
GB Sauvage. Rheingau Riesling 2017 (VP. 2075001, kr 164,90)
GB Charm. Rheingau Riesling 2017 (VP. 404001, kr 175,00) I denne tredje runden møtes to hvite inngangsviner. Sauvage betyr «vill» på fransk, og beskriver denne krispe, spisse og syrlige rieslingen. Lett mineralitet. Motsatsen er den andre vinen ved navn Charm, som betyr sjarmerende. Charm har mer restsødme, noe som skaper et rundere og mer fyldig uttrykk enn hva Sauvage leverer. Den er balansert, og lettdrikkelig. Begge disse to er også hyggelig priset.
Georg Breuer Estate Rüdesheim. Riesling 2017 (VP. 9153501, kr 197,90) Druene som er brukt i denne vinen vokser på ranker med sørvendt eksponering i Rüdesheim. 50/50 ståltanker og tyske fat er benyttet i prosessen. På nese dufter det av lime, kalk og våt stein. Vinen fremstår med høy konsentrasjon og trøkk i smaksbildet som domineres av eple og lime. En flott vin, som slippes 12 måneder etter innhøsting, og med potensiale for lagring i 5 – 10 år. Til prisen er dette et meget godt kjøp.
Georg Breuer Estate Rauenthal. Riesling 2017 (VP. 9153601, kr 198,90) Rauenthal ligger noen steinkast lenger nord enn vinmarkene i Rüdesheim, og har en mer sør-østlig eksponering enn vinmarkene i Rüdesheim, noe som gir et kjøligere tilsnitt til vinene herfra. Jordsmonnet i Rauenthal består hovedsakelig av leire. Vinen har en fin kompleksitet med aromaer av eple og sitron, samt en mineralsk nerve. Meget godt kjøp.
Georg Breuer Terra Montosa. Rheingau Riesling 2017 (VP. 1524201, kr 279,90) Terra Montosa betyr bratt skråning og vinen er en blanding av druer fra fire av produsentens «grand cru» vinmarker. Vinmosten har vært innom tysk eikefat før den havner i flasken. Dette er en kompleks vin med et noe stramt og lukket preg. Aromaer epler, blomster og mineraler er allikevel tydelig. Syrenivået er høyt og balanseres av tilsvarende sukkernivå. Bør luftes på karaffel eller lagres i noen år før konsum.
Geoerg Breuer Berg Rotland. Rüdesheim Riesling 2016 (VP. 1615101, kr 427,90) Dette er en enkeltvinmarksvin der druene får litt ulik behandling. Druene blir fordelt i ulike fat, og testes jevnlig. De fatene som etter hvert viser seg å uttrykke vinmarkens karakter og kvalitet på best mulig måte havner i denne vinen, resten vil havne i Terra Montosa. Aroma av epler, sitrus, mineralitet i retning av petroleum. Komplekst smaksbilde, med høy syre og lang utgang.
Geoerg Breuer Riesling Brut 2015 (VP. 3902201 – 2017, kr 247,90) Den siste vinen for denne gang er en 100 % riesling laget på tradisjonell metode. En hyggelig og frisk avslutning med moden frukt og grønne epler. Druene er fra egne vinmarker, men selve produksjonen utføres av en annen produsent på vegne av Georg Breuer.
Etter omvisningen følger vi Theresas anbefaling om å hoppe på taubanen fra Rüdesheim som går over kjente vinmarker ovenfor byen. Dette er vinturisme på høyt nivå som vi anbefaler alle som er i området. Besøket i Rüdesheim rundes av med Flammkuchen – en form for hvit pizza med skinke og løk – på et lokalt spiseri i byen.
Weingut Barth
Vi returnerer til Hattenheim og spaserer 10 minutter gjennom et boligområde til Weingut Barth. Barth er den første produsenten innenfor VDP klassifikasjonen til å lage musserende vin av druer fra Grosses Gewächs parseller. Vi blir tatt i mot av Mark Dunn, som er gift med Christine Barth – barnebarn av grunnleggeren Johann Barth. Mark geleider oss inn i det nyrenoverte smaksrommet, der han med kyndig hånd geileder oss gjennom både enkle inngangsviner i det musserende segmentet, mer komplekse årgangsbobler og deler av deres Riesling-sortiment. Det blir en veldig en veldig bra seanse fylt med god vin og vennlig vertskap. Vi hadde samtidig fått nyss om at Mark og familien skal være vertskap for en stor middag der blant annet deres viner skal pares med en meny konstruert av dyktige stjerne-kokker, så vi drøyer ikke ut på tiden. Vi runder av når vinen er konsumert, og lar Mark få komme i gang med forberedelsen til kveldens begivenhet.
Barth Hassel Riesling Brut 2011 100 % Riesling fra Grosse Lage vinmarken ”Hassel”. Aromatisk og konsentert – duft av gul frukt og brioche.
Barth Riesling Brut N.V 100 % Riesling. Mineralsk, sitron og bakst. Fresh med fin syre.
Barth Riesling Extra Brut N.V 100% Riesling uten dosage.
Barth Pinot Blanc Brut N.V Fresh med hvit frukt, sitros og litt svidde toner. Syrlig med fin lengde.
Barth Pinot Noir Brut N.V 100 % Pinot Noir – ikke Blanc de Noir! En spesiell vin med tydelig jordsmonnspreg og duft av røde friske bær. Spesielt å oppleve tanniner i en musserende vin.
Barth Ultra 2011 100 % Pinot Noir Blanc de Noir. Uten dosage. 6 år på bunnfall. Frisk duft av røde bær, mineralske toner og nøtter. Epler og svidd toast. Mange lag med kremete fine små bobler.
Vinguttene avslutter kvelden på Hotel Kronenschlösschen. Hotellet har en restaurant med hvite duker, samt en noe mer avslappet bistro. Vi velger bistroen, da vi uansett primært er opptatt av vinutvalget og restaurantene deler vinkjeller. Vinlisten er på størrelse med et leksikon og fullt av nyere og eldre viner fra klassiske vinområder som California og Bordeaux, i tillegg til et veldig godt utvalg Riesling og Spätburgunder. Det skal vise seg å bli en veldig bra aften. Vi trekker gjerne frem en flaske Weingut Kone Assmannshauser Spätburgunder 2002, som med tiltalende tertiær aromaer kombinert med friske lyse røde bær viser at tysk Spätburgunder absolutt kan være lagringsdyktige viner. Vinkelneren utfordrer oss også med en flaske blindt. En gøy øvelse som vi nok bør gjøre mer av, da vi bommer ganske grovt når det viser seg å være en 2007 Quarzit Oestrich Riesling Trocken av produsenten Peter Jakob Kühn. Senere byr han oss på bonusglass med gammel en eldre riesling (Lorcher Bodental Steinberg Spätlese Trocken Riesling 1992 av Graf von Kanitz), begge to svært gode opplevelser. Maten er også blant det bedre vi får på turen – dette er absolutt et sted verdt å stoppe innom om man er i området.
Dag 3: Mosel
På dag tre går turen videre til Moseldalen og tettstedet Zeltingen-Rachtig, 90 minutter med bil fra Hattenheim i Rheingau. Vi ankommer Mosel tettpakket i tåke og det hele er veldig eventyraktig. De bratte skråningene med vinmarker som åpenbarer seg i tåkehavet etter hvert som vi kjører nedover langs elva er spektakulært. Her ligger kjente vinmarker som Zeltinger Himmelreich, Zeltinger Sonnenuhr og Wehlener Sonnenuh som perler på en snor.
Første stopp på programmet denne dagen er et besøk hos Markus Molitor på eiendommen deres Haus Klosterberg. Eiendommen ligger litt tilbaketrukket i ”fjellsiden” på motsatt side av den lille landsbyen Zeltingen-Rachtig. Markedssjef Daniel tar oss i mot, og det skal vise seg at han planlagt å ta oss med på en solid reise gjennom 17 av deres mange Rieslinger. Vi begynner lett og ledig med en «White Cap» Kabinett, og er ikke ferdig før vi runder av med de edleste dråper fra deres 2006 Zeltinger Schlossberg Riesling Trockenbeerenauslese. Se hele vinlisten i avsnittet under. Molitor er en velkjent produsent i norsk sammenheng og mye er skrevet om denne produsenten i norsk fora tidligere. Gjennom denne smakingen fikk vi bekreftet at Molitor står for presise, rene og ekstremt velbalanserte Rieslinger i alle prisklasser. Det være seg tørre, halvtørre og (edel)søte viner fra alle de beste vinmarkene i Mosel. Et herlig besøk med en imponerende bredde i vinene, der god vin ble akkompagnert av morsomme anekdoter fra historiefortelleren Daniel. Vi får avslutningsvis et tips om en vinbar kun 10 minutter unna, og ettersom timeplanen er åpen i noen timer følger vi tipset.
- Markus Molitor Wehlener Klosterberg Kabinett 2014
- Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Kabinett Fuder 6 2016
- Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spätlese 2016
- Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spätlese 2008
- Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Auslese *** 2017
- Markus Molitor Niedermenninger Herrenberg Auselese ** 2007
- Markus Molitor Zeltinger Himmelreich Kabinett 2017
- Markus Molitor Bernkasteler Badstube Auslese ** 2015
- Markus Molitor Erdener Treppchen Auslese ** 2005
- Markus Molitor Gracher Himmelreich Auslese *** 2017
- Markus Molitor Ürziger Würzgarten Kabinett 2016
- Markus Molitor Ürziger Würzgarten Spätlese 2016
- Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spätlese 2003
- Markus Molitor Graacher Himmelreich Auslese *** 2017
- Markus Molitor Graacher Himmelreich Auslese ** 2007
- Markus Molitor Brauneberger Mandelgraben Eiswein 2016
- Markus Molitor Zeltinger Schlossberg Trockenbeerenauslesen 2006
I hjertet av Bernkastel-Keus ved Moselelven finner man vinbutikken og vinbaren Rieslinghaus – også kjent som Wein Porn. En sjappe som spesialiserer seg på Riesling, der du har muligheten til å handle flasker å ta med deg hjem, eller kjøpe og konsumere i butikken for den beskjedne ekstra sum av 6 euro. I følge med flasken du kjøper kan du få enkel servering i form av paté, pølse, skinke og ost. Maten er ikke, og skal nok heller ikke være hovedattraksjonen her – men fint å ha muligheten om sulten kaller. Innehaveren tar oss med rundt og presenterer oss for en 2004-årgang, Karthäuserhof Eitelsbacher Riesling Auslese. En fint strukturert årgang, som innehaveren selv trekker frem som en av hans favoritter fra det området – da var vi solgt. Utvalget i butikken er utrolig bredt, og vi klarer ikke å dy oss når vi får muligheten til å kjøpe en Hermann Scheuer 1976, Riesling Auslese til 25 euro. 1976 var en god årgang og vinen har utviklet seg meget bra. I glasset får den en pen honninggul farge. Den er fremdeles fullt levende. Nedfallsfrukt, rosiner og nøtter. Smaksbildet er fremdeles friskt, syren er til stede og med tiden har sødmen blitt integrert i vinen så den fremstår forholdsvis tørr til å være en auslese.
Siste middag på turen blir fortært på Zeltinger-hof. Restauranten har et imponerende utvalg riesling på glass, og et stort utvalg nyere og eldre tysk vin på flaske. Vi vil særlig anbefale deres retter med lokalt vilkjøtt. Neste morgen kjører vi en liten de-tour på vei tilbake til Frankfurt for å ta inn noen siste inntrykk av området. Vi ser allerede frem til neste vindestinasjon.